zondag 13 mei 2018

13 05 2018 Maasmarathon 40,7km

Voor diegene die niet van cijfertjes houden gelieve even door te scrollen, we doen dit voor onszelf als herinnering:

Aan de finish blijkt dat we maar 40,7km gelopen hadden in 3u34'55" terwijl we op schema van 3u43' gingen finishen.

Sonja haar tomtom gaf een gemiddelde snelheid aan van 5'17"/km op 40,68km dus.

De berekening geeft dan aan dat dat voor een tijd van 3u43' zou zijn, haar persoonlijk record van 3u47' aan flarden dus, wetende dat ze geen enkel teken gaf van inzinking, integendeel, ik moest ze intomen..... en 4 minuten ging ze NOOIT verliezen op 1,5km, slim bezig weet je wel !!!

Calculator voor berekening afstand/tijd (zie nuttige links op de blog)
Die hartslag....supervorm
 Back to basic, het verslag...

Onze derde marathon op 8 maanden dus, na haar mooi debuut in Wevelgem in 3u53"en daarna verbetering pr in Etten Leur met 3u47' gingen we nu, echt waar, geen doelstelling vooropstellen.
Om toch een idee te hebben noteerde ik haar tussentijden van in Etten Leur op mijn hand als referentie. De temperatuur was ideaal, wel een hoge vochtigheid maar droog aan de start.Het marktplein Visé was één en al sfeer en dat s'morgens om 9u. Het laatste uur niets meer gedronken om plasstops tijdens te vermijden.


Eén van de hellende stroken langs/over de Maas
Ik ging Sonja vooral in de start intomen om daarna haar tempo af te wachten. Het aanlooprondje gaf al een voorsmaak van wat ons op de lange tocht te wachten stond... af en toe nijdige klimmentjes en afdalingen.


Ze liep soepel dus houden zo dacht ik, de wedstrijden als voorbereiding hadden haar basissnelheid goed gedaan. Bewijs daarvan was haar doorkomst op de 10km in 52' eventjes 2min onder haar snelste schema van 54'.Ondertussen waren we al richting Maastricht aan het lopen op het jaagpad langs de Maas.
De km-bordjes kwamen vlotjes.... te vlotjes en nu komt het, plots waren we aan km13 terwijl ik de 11 en de 12km niet gezien had ??? We hadden nochtans de lange sliert lopers voor ons gevolgd.Twijfel, verwarring... ik wist niet wat te denken, het zou wel goed komen zeker. Hoe verder we liepen hoe meer er af en toe een loper tegengesteld terug liep, weeral vraagtekens???Tijdens het verder lopen probeerde ik de berekening op juiste km-aantal te maken, ik zou er telkens ongeveer 8min (1,5km fout) moeten bijtellen aan ons tempo. Het werd echter te gek toen ik een groepje met een pacer voor 3u30' ook tegengesteld zag lopen. Achteraf bleek dat sommige lopers de fout door hadden en 750m terugliepen om zodoende aan 2x750m = de 1,5km-fout goed te maken. Ik kon echt niet volgen en kwam nooit op dat idee. Een zware fout dus van een seingever van de organisatie die enkel de eerste 5 juist gestuurd had !!!


Links in het blauw velen hun foute route van 1,5km.... waar was in hemelsnaam die seingever ???Toch bleven we mooi tempo houden en in Maastricht over de brug kwamen we aan het 25km-punt (werkelijk voor ons dus 23,5km). Daar waren de kasseitjes echt wel glad en de stroken zeer lang.
Eindelijk terug op het vlakke jaagpad richting Visé waar de pacergroep van 3u30' ons inhaalde, ze hadden dus hun 1,5km goedgemaakt aan de overkant van de Maas.

Wat wel opviel was dat de pacergroep  voor 3u45' steeds achter ons was wat het bewijs staaft dat Sonja aan een goede tijd bezig was. Ik wist dat al lang maar had haar niets laten merken. Zij dacht aan een "gewone" tijd juist onder de 4 uur ongeveer. Vandaar vond ze het ook niet belangrijk die verwarring van de kms.En we bleven maar vorderen, de gellekes deden hun superwerk vooral voor mij, Sonja nam ze ook maar in langere intervallen. Ik wou zeker de spieren voorzien van energie want ik begon de beentjes toch te voelen, Sonja daarentegen bleef super.Op den duur toomde ik ze zelf in, met haar tussentijden kon dat, maar dat was meer omdat ik het zelf moeilijk had :-)... ze bleef het tempo aanhouden pfff nadeel van die supervorm van haar.

Eijsden, zware kasseistrook na helling... met kasseien
Ondertussen waren we aan de laatste 5km begonnen, we hadden in Eijsden de hellende kasseistrook overwonnen, daar had Sonja haar zwaarste moment van haar wedstrijd, voor mij deed het deugd om even te bekomen.
 
 
 
 
 
 
Ze hadden me verteld dat de laatste 2km dalend zouden zijn, toch niet, lastig lang vals plat om tenslotte in een korte afdaling te finishen, ik had echt moeite om Sonja bij te houden.


Video finish


 


 Achteraf zei ze dat ze nooit had gemerkt dat ik het soms lastig had. Zij had alleen beetje last gehad van lichte buikpijn door de drankjes. We hebben weer veel ervaring opgedaan ondanks mijn 10é finish in een marathon.Schitterende organisatie alleen zooo spijtig van die 1,5km fout grrr. Sonja staat nu met een tijd van 3u34'54" achter haar naam..... te negeren mensen, geen zelfbedrog :-) !!!  Ik noteer toch de 3u43' onofficieel. Het weekend was echt wel zalig geweest. Maandag saunadagje voor de spieren.Een verwijzing naar een uitslag heeft dus geen zin helaas


ps: dankzij Sonja haar 3 marathons krijg ikzelf de drang om het nog eens solo  te proberen..... compromis sluiten met vrouwke? :-)