zaterdag 22 juni 2019

21 06 2019 Marathon Torhout

Fantastisch loopweer voorspeld voor de hittegolf die op komst is volgende dagen. Het moeilijke aan de marathon, op welk schema beginnen we... toch maar 3u45' genoteerd op mijn hand als richttijden.

Sponsered bij Renault
 
Elke marathon heeft Sonja wel iets waardoor ze beetje vreest naar de afloop Nu had ze de laatste tijd last van de aanhechting buikspieren (nawee van te hevige kineoefeningen?). De laatste 1,5 rustweek zou soelaas moeten gebracht hebben. We waren in de namiddag al afgezakt naar de b&b in Lichtervelde op 5km van de startplaats in Torhout. Daar op het bed onze benen laten rusten in een ontspannen omgeving, zalig. Om 18u beslisten we af te zakken naar de startplaats/sporthal voor onze nummers af te halen, massa volk en gezellige boel.
 
 Regelmatig gaan plassen (vooral Sonja) om dit te vermijden na de start. Om 20u start op de atletiekpiste "Benny van Steelandt" wereldtopper ooit op de duathlon (rip na een ongeval met de fiets) dit doet je wel even nadenken dat we moeten genieten. Na het startschot veel te veel volk om in ons ritme te komen... en toch kwamen we de eerste km mooi op schema door.
 
Via het centrum Torhout waar ook de finish was onze eerste passage van de 4. Op km 5 waren we al tussen de velden aan het lopen... voor op schema zonder inspanning. Zo bleef het doorgaan tot km18 waar we al 2min voor op schema lagen....en toen Sonja haar verplichte of noem het verlichte plasstop.. daar moeten we toch iets op vinden (grotere blaas laten plaatsen hihi?). Geen paniek terug op schema daarna.
 
Tweede passage in Torhout, hier waren we van de halve marathonners vanaf en wisten we de tussentijd halfweg... 1u50" wow overschot op schema. Aanvang van de 2 plaatselijke toertjes van 10,5km. Sonja kreeg hier beetje last van steken onderbuik maar beet door. (tempo was pittig geweest). Na het keerpunt moest Sonja een eerste keer ff wandelen (echt ni de moeite) om die steken weg te krijgen waardoor ik onzeker werd over het verdere verloop.
 
31,5 km in de benen... nog 10,5km … de laatste plaatselijke ronde
De voorlaatste passage in het centrum vol ambience, nu had ik Sonja al gewaarschuwd om door de euforie (in de vorige passage) niet te versnellen en in tempo te blijven. De laatste ronde dus, de echte nacht van Vlaanderen want het was ondertussen donker geworden, alles ok tot 7km voor de finish, ze had weer een korte wandeling nodig om de te harde steken te laten verminderen. Terug op gang en in haar tempo terug, ik vreesde voor meerdere stops. We staken het op de te korte tussenpozen van haar gels, de laatste gel gingen we laten en enkel op water verder.
 

14 minuten voor middernacht binnen :-)
 En dan de laatste 5km, ongelofelijk, Sonja kwam mooi in tempo en was een echte wedstrijd aan het lopen en dat vanaf km38 in een marathon!!! Kreunende lopers aan de kant met krampen, overgeven zelfs eentje en dan diegene die strompelden, allen liepen we ze voorbij. Door dit tempo zag ik de laatste 2km nog een dame voor ons lopen, de ultieme doelstelling om die bij te halen lukte verrassend "gemakkelijk", dit moet ik echt eens bekijken op haar tomtom. Die dame maakte geen schijn van kans en zodoende finishte Sonja als 9°dame in stijl tussen de mensenmassa aan de aankomst. Een persoonlijk (officieel) rekord:
 

3u46'02"

 
 
 
Op de terugweg kwamen we Frank Manthé nog tegen (zware concurrent in mijn jongere periode) die ons bij de finish had aangemoedigd. Loopverhalen en perikels kwamen naar boven maar we kregen nu wel kou en trokken naar de sporthal voor een douche. Sonja mocht nog een enveloppe in ontvangst nemen met haar 9° plaats dames, 7° master en 1°+50. Top !!!
 
 
 
Daarna onze energie terug proberen op te bouwen. Toen ik aan het aanschuiven was om iets te eten te halen werd ik even onwel en moest ik uit ervaring gaan zitten, nooit te onderschatten een marathon op eender welk tempo. Gelukkig was dit vlug over en konden we richting b&b vertrekken om een korte nachtrust te hebben. Om 3u lagen we er in. De verhalen bleven echter nog even doorgaan. 
 
De b&b bij aankomst om 2u30 middernacht
 Om 8u opgestaan na amper 5u slaap om een uitgebreid ontbijt te nemen wat deugd deed. Nog even de bewoners gefruld en huiswaarts.
 
 
 
Thanks voor de foto's van de organisatie.. die trouwens fantastisch was !!!