maandag 22 oktober 2018

21 10 2018 Marathon Brugge

Over mijn cross zaterdag in Wommelgem ga ik niet uitweiden, dat was dik ok.

Maar Sonja dus, al heel de week mentaal in een dipje na Linkeroevermarathon. Ze opperde om een herkansing dit weekend te plannen maar na de woensdagtraining had ze problemen met een opgelopen blein onder een teennagel, plannen even in de kast en donderdag terug proberen te trainen. Ik moest ze wel intomen want ze wou nog een 20km gaan doen, not done dus, 10km en rusten als ze de kans wou grijpen in het weekend. En ja de training viel mee, op zoek dus naar een marathon. Ze was in het begin van de week al andere gels gaan halen, gemotiveerd dus, aangeraden door haar collega op werk Uza S.P.O.R.T.S en ook positieve commentaar van loopvriendin Sylvie Michiels.



Patrick Kloek had vorige week iets over de marathon van Brugge gezegd, wij op zoek. Inschrijvingsgeld van 80€ vonden wij nog veel, en dan nog af te wachten op kans van slagen. Ik zou Sonja wel met de fiets bijstaan. Een overbelaste site zorgde ervoor dat ik op FB info ging zoeken ivm het parcours. Daar zag ik dat ene Niels zijn nummer tegen een zacht prijsje wou afstaan wegens ziekte, buitenkansje en gokje dacht ik, toch maar kontakt opgenomen. Na een kwartier had ik een volwaardige inschrijving in bezit van de Great Bruges Marathon.
De planning kon gemaakt worden om zondags in alle vroegte met de auto te vertrekken.



Ter plaatse Sonja haar nr gaan afhalen en laten aanpassen van naam, ze zou wel met Niels op haar nr vertrekken wat onderweg wel grappig was toen sommige gefronste gezichten supporterden. ook Niels op zijn frans uitgesproken was hilarisch.


Bij 8°C aan de start, en ik klaar om na het startschot een stuk af te snijden met de fiets naar haar eerste doorkomstpunt. Ik kon ze mooi blijven volgen aan de overkant van 1 van de kanalen tot de bende beetje uitgedund was.


Na de eerste 5km kwamen we op een lang stuk richting Zeebrugge, hier kon ik ze goed bijstaan met vooral water, de gellekes had ze bij zich. Ze hield zich keurig aan de "eettijden". Het plan was om juist tussen de 4u en 3u45-pacers te starten en dan af te wachten. En dat lukte mooi. Overal op verschillende plaatsen was er ambiance, de plekken waar er minder volk stond daar had de organisatie luidsprekers geplaatst van de dichtbijzijnde DJ-set zodat je ook daar kon genieten van de beats en aanmoedigingen.

 

Rond km18 was het de tijd voor Sonja om haar marathonplasstop in te lassen, het wordt een gewoonte, bijna niets drinken voor de start helpt zelfs niet, de ochtendkou dan maar :-)? Handig wel de verschillende voorzieningen op heel het parcours, hier ging dus ten minste 1min kostbare tijd verloren, ik probeer me daar niet in te ergeren grrr. Guido Hertogs (2u53'42" 51 jaar !!!) ook bezig aan deze wedstrijd zagen we al terugwaarts richting Brugge lopen, ff gesupporterd.
  


Toen we het strand van Zeebrugge bereikten ging het nog steeds vlotjes, beetje verder zou Sonja halfweg, 21km dus, doorkomen in 1u53, mooi op schema.


Het viel me wel op dat ze overal tijd voor nam, een lachje naar de foto, lastige steentjes op de dijk ontwijken enz, achteraf bleek dat dus omdat ze zo soepel liep. Hier zit nog meer in onder ideale omstandigheden zoals vandaag.



Inmiddels waren we op de terugweg richting Brugge en de magische grens van de 30km, Sonja bleef de marathon"lijken" maar voorbijsteken, lopers met spierkrampen, een kotsende loopster en zelfs 2 man plat op de grond, te diep gegaan waarschijnlijk (dat doen wij dus niet hé Linkeroever)


Stilletjesaan konden we zwaar beginnen aftellen, de laatste 10km was een echte countdown en we voelden Brugge dichtbij. Sonja toonde geen enkel moment zwakte.... weer één van die mooie dagen. 

Doortocht 30km
Halfweg was de emotie haar wel al even te veel geweest omdat het zo goed ging en ze volop genoot, haar adem stokte, het moment om even cru te zijn tegen haar, "komaan ademen en straks kun je nog bleiten" lief bedoeld uiteraard. :-) 


Nog 7km te lopen en ik merkte geen verval alhoewel ze achteraf zei dat het daar in de bovenbenen voelbaar was (jawadde het zou maar raar zijn indien dat niet was na 35km)
Nu waren we pas echt binnen de omwalde binnenstad gearriveerd, nog 2km langs "gemakkelijke" kasseitjes waar Sonja toch de stoeprand verkoos en op en af de toeschouwers ontweek, energie op overschot.

De laatste 300m moest ik met de fiets haar laten gaan, de aankomstboog zichtbaar, en een massa volk op de grote markt, ik krijg er nu nog kriebels van. Mijn handgestopte tijd gaf 3u52 aan, haar nettotijd bleek 3u51'01". Achteraf zei ze dat ze op reserve had gelopen uit zekerheid na vorige week. Er zat dus misschien meer in maar enorme voldoening en de lach op haar gezicht... wat een tegenstelling met afgelopen week. Marathonmicrobe.


10° dame van haar reeks F45, 838° (haar startnr trouwens) van bijna 2000 starters
76°van 350 dames





 

Na de finisch in de atletenzone kreeg ze fijne hapjes voorgeschoteld en een Brugse Zot die ik graag overnam van haar. Er waren vandaag veel Brugse zotten en zotinnen. De hapjes kreeg ik ook want ze had drang naar zout, een vissoepje bood de oplossing, dit in een zalige herfstzon op een terras.
Een marathon die we nog lang gaan herinneren en een echte aanrader.



 


AANKOMSTVIDEO enz